Overzicht
prev story image description next story image description

Waarom is een goed kussen zo belangrijk?

Al duizenden jaren zijn kussens ons lievelingsmaatje in de slaapkamer.

Kussens zijn echter niet altijd zo comfortabel geweest als nu. Vroeger legden mensen hun hoofd neer op stenen bij het slapengaan. Vervolgens werden deze stenen vervangen door houten en porseleinen kussens. Niet erg comfortabel, zou je zeggen. Toch hadden we blijkbaar toen al de behoefte om ’s nachts ons hoofd ergens op te laten rusten.

Niet iedereen vindt het prettig om op een kussen te slapen. Toch is een hoofdkussen erg belangrijk, omdat het kan helpen tegen vervelende kwalen als hoofdpijn, nekpijn en snurken. Ben je ooit wel eens zittend in slaap gevallen? Dan weet je dat je hoofd op een gegeven moment naar voren of naar achteren valt. Dit komt omdat bepaalde spieren ontspannen wanneer we in slaap vallen. Ook wanneer we liggend slapen, valt ons hoofd een bepaalde kant op. Wanneer dit gebeurt zonder ondersteuning, worden onze nekspieren en wervels extra belast. Dit kan leiden tot een stijve nek of een stijve rug.

Wist je dat een hoofd tussen de 4,5 en 6 kilo weegt? Je halswervels moeten dus behoorlijk wat gewicht dragen. In bed wordt dit voor het grootste gedeelte gedragen door het hoofdkussen. Een goed kussen biedt de juiste ondersteuning, waardoor de nek en wervelkolom een rechte lijn vormen. Wanneer dit gebeurt, wordt de wervelkolom ontlast en gecorrigeerd. Dit voorkomt dat rug- en nekklachten ontstaan of worden verergerd. Een goed kussen zorgt dus niet alleen voor comfort, maar voorkomt ook mogelijk nek- en spierpijnklachten, welke het gevolg kunnen zijn van een verkeerde ondersteuning.

Wist je dat een hoofd tussen de 4,5 en 6 kilo weegt? Je halswervels moeten dus behoorlijk wat gewicht dragen.

Welk kussen moet ik kiezen?
Niet elk kussen zorgt ervoor dat je lichaam op de juiste manier wordt ondersteund. Wanneer een kussen bijvoorbeeld te hoog is, kan dit spanning veroorzaken in de rug, nek en schouders. Als je te lang slaapt op een hoofdkussen die niet de juiste ondersteuning biedt, kun je ook nekklachten krijgen. Wat het juiste kussen is, is voor iedereen anders. Persoonlijke wensen verschillen, maar ook het postuur van jouw lichaam is anders dan die van een ander.
Een te zacht kussen biedt niet genoeg ondersteuning, wat kan leiden tot spierpijn. Een kussen dat te hard is, ligt niet comfortabel. Een dun kussen is niet prettig voor rugslapers, maar wel fijn voor buikslapers. Kies een kussen die jij comfortabel vindt en die jouw lichaam voorziet van de juiste ondersteuning om rug- en nekklachten te voorkomen.

Naast het hoofdkussen is ook het matras erg belangrijk. Wil je jouw nachtrust perfectioneren? Investeer dan in een matras dat bij jou past. Klik op het artikel hieronder om te erachter te komen welk matras het beste aansluit bij jouw behoeftes.

Deel dit artikel

Andere artikelen

Overzicht

Hoe kies ik het juiste matras?

We willen het allemaal: lekker uitgerust wakker worden. Helaas lukt dit echter niet altijd. Er zijn veel factoren die een goede nachtrust kunnen beïnvloeden. Het hebben van een goed matras is er hier één van.

Hoe zorg ik voor een goede nachtrust?

Je kent het vast wel: de wekker gaat ’s ochtends vroeg af en je moet eigenlijk opstaan. Je bed ligt heerlijk warm en comfortabel en het liefst blijf je nog even een poosje liggen. Je doet even je ogen dicht en probeert jezelf ervan te overtuigen waarom je nu écht moet opstaan.

Waarom dromen mensen?

Uitvallende tanden, wegrennen zonder vooruit te komen, naakt zijn in het openbaar, kunnen vliegen, terug op school zijn…

  • Nederlands Fabricaat
  • 100 nachten gratis proefslapen
  • 10 jaar garantie
  • Altijd bereikbaar