Overzicht
prev story image description next story image description

Hoe kies ik het juiste matras?

We willen het allemaal: lekker uitgerust wakker worden. Helaas lukt dit echter niet altijd. Er zijn veel factoren die een goede nachtrust kunnen beïnvloeden. Het hebben van een goed matras is er hier één van.

Een matras kan je nachtrust maken of breken. Echter kan het vinden van een goed matras een hele opgave zijn. Je zult al gauw merken dat er matrassen zijn in allerlei soorten en maten. Om het nog lastiger te maken, verschilt het per persoon wat het juiste matras is. Er bestaat eigenlijk niet zoiets als het beste matras, want iedereen heeft zijn of haar eigen voorkeur. Het beste matras is het matras dat voor jóú werkt. Je lengte, lichaamsgewicht, fysieke klachten, warmtegevoeligheid, je postuur en slaaphouding… het zijn allemaal factoren die bepalen welk matras het beste bij jou past. Om deze lastige opgave iets gemakkelijker te maken, hebben wij deze handige gids gecreëerd.

1. Lengte
Eén van de belangrijkste zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een matras is of deze past bij je lengte. Je lengte is belangrijk om te bepalen welke maat jouw matras moet zijn. Bij een gemiddelde lengte voldoet een matras van 200 cm lang. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan voor een matras van 210 of 220 cm lang. Houd er rekening mee dat het matras ongeveer 20 centimeter langer is dan je eigen lengte.

2. Gewicht
Je lichaamsgewicht is belangrijk voor de hardheid van je matras. Ben je licht (bijvoorbeeld onder de 60 kg), dan is de kans groot dat een hard matras oncomfortabel kan liggen. Traagschuim matrassen zijn iets zachter en passen beter bij mensen die licht zijn dan bij mensen die zwaarder wegen.
Weeg je gemiddeld of zwaarder, kies dan voor een harder matras. Over het algemeen zorgen pocketvering en koudschuim matrassen voor de stevigste ondersteuning. Hoe meer veren er in een matras zitten, hoe steviger de ondersteuning.

3. Postuur
Ook je postuur speelt een rol bij het uitzoeken van een matras. Heb je een normaal postuur? Dan is de standaardmaat van 90 cm meestal voldoende. Ben je breed gebouwd, dan zal een matras van 100 cm beter tot zijn recht komen.

4. Slaaphouding
Een juiste gewichtsverdeling is cruciaal voor een goede nachtrust. De verdeling van je gewicht is onder andere afhankelijk van je slaaphouding. Bij een verkeerde ondersteuning van het lichaam kunnen er lichamelijke klachten ontstaan. Kies daarom een matras dat past bij je slaaphouding.
Lig je graag op je zij? Dan is het belangrijk dat je nek en rugwervelkolom een rechte lijn vormen. Om dit te realiseren, hebben de breedste delen van het lichaam de meeste steun nodig. Een matras die dat goed doet, is een 7-zone pocketvering matras. Dit matras biedt ideale ondersteuning van de bredere en smallere lichaamsdelen.

Lig je liever op je rug? Dan wordt je lichaamsgewicht het beste verdeeld over het gehele matras. Als je een rugslaper bent, kun je eventueel kiezen voor een traagschuim matras. Dit matras vormt zich naar je lichaam en geeft een drukverlagend effect. Daarom is een traagschuim matras ook ideaal voor mensen met reumatische klachten.

Premium v.a. 299
Morgen in huis
Vergelijk

5. Allergieën
Als je allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt of een bepaald materiaalstof, dien je te letten op eventuele certificaten of labels van het matras. Deze labels en certificaten kunnen garanderen dat het matras vrij is van schadelijke stoffen.
Een latex matras is van nature anti-allergisch en weert huisstofmijt af. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een pocket matras. Ook kun je kiezen voor allergeenvrije matrashoezen. Op deze manier kan er niets in het matras trekken.

6. Warmtegevoeligheid en ventilerend vermogen
Wist je dat een mens tot wel een halve liter vocht per nacht verliest? De een transpireert ’s nachts meer dan de ander. Ben je iemand die snel transpireert? Dan is een matras met een goed ventilerend vermogen zeker geen overbodige luxe. Een koudschuim matras biedt uitstekende ventilatie en luchtcirculatie. Op deze manier kan de warmte worden afgevoerd en slaap je ’s avonds koeler.
Heb je het vaak koud tijdens het slapen? Dan kun je eventueel kiezen voor een matras dat minder ventileert, zoals een traagschuim of latex matras (m.u.v. Talalay latex).

Als een matras echter niet goed ventileert, kan het geabsorbeerde vocht minder goed worden doorgevoerd, wat op den duur kan leiden tot bacterie- en schimmelvorming. Wil je dit voorkomen én toch lekker warm in je bed liggen? Kies dan voor een koudschuim matras gecombineerd met een donzen dekbed.

7. Wasbaarheid
Ieder matras is voorzien van een matrashoes of tijk. Sommige zijn afritsbaar en andere zijn vast. Het voordeel van een vaste hoes is dat deze vaak strakker om het matras zit. Afritsbare hoezen kun je echter wassen en zijn daarom vaak gemakkelijker om te onderhouden.Ben je er nog niet uit welk matras goed bij jou past? Hieronder hebben we kort de voor- en nadelen van verschillende matrassoorten samengevat.

Ben je er nog niet uit welk matras goed bij jou past? Hieronder hebben we kort de voor- en nadelen van verschillende matrassoorten samengevat.

Koudschuim matrassen:

– Stevig ligcomfort
– Uitstekende ventilatie en luchtcirculatie (hygiënisch)
– Geen of nauwelijks kuilvorming
– Hoog aanpassingsvermogen
– Goede ondersteuning
– Hoger in prijs

Traagschuim matrassen:

– Voelt warm aan (reageert op lichaamstemperatuur)
– Minder geschikt voor zwaardere mensen
– Perfect bij lichamelijke klachten
– Drukverlagend (soepel voor mensen die moeilijk kunnen draaien)

Pocketvering matrassen:

– Geleidelijke ondersteuning (ondersteuning aangepast op lichaam)
– Comfortabele zones
– Uitstekende ventilatie
– Lange levensduur
– Hoger in prijs
– Minder hygiënisch

Latex matrassen:

– Natuurproduct
– Antibacterieel
– Gemiddeld lange levensduur
– Geen kuilvorming
– Voelt warm aan
– Ventileert minder goed: neemt slecht vocht op (m.u.v. Talalay latex)
– Duurder in aanschaf

Polyether matrassen:

– Goedkoper in aanschaf
– Ventileert minder goed
– Kans op kuilvorming
– Korte levensduur
– Weinig veerkracht

Extra tips:

– Verleng de levensduur van je matras met gemiddeld 5 jaar door het gebruik van een topper
– Zorg ervoor dat je je matras regelmatig lucht
– Leg een molton op je matras. Een molton werkt absorberend en voorkomt dat al het vocht in het matras terecht komt.
– Stofzuig je matras met regelmaat. Doe dit bijvoorbeeld iedere keer wanneer je je bed verschoont. Zo verwijder je alle huisstofmijt, stof en ander vuil.
– Zweet je ’s nachts veel? Maak je bed dan ’s ochtends niet op. Zorg ervoor dat je je dekbed tot aan het voeteneinde terugvouwt. Je matras kan zo gedurende de dag veel beter drogen en vocht verdampen.

Deel dit artikel

Andere artikelen

Overzicht

Waarom is een goed kussen zo belangrijk?

Al duizenden jaren zijn kussens ons lievelingsmaatje in de slaapkamer.

Hoe zorg ik voor een goede nachtrust?

Je kent het vast wel: de wekker gaat ’s ochtends vroeg af en je moet eigenlijk opstaan. Je bed ligt heerlijk warm en comfortabel en het liefst blijf je nog even een poosje liggen. Je doet even je ogen dicht en probeert jezelf ervan te overtuigen waarom je nu écht moet opstaan.

Waarom dromen mensen?

Uitvallende tanden, wegrennen zonder vooruit te komen, naakt zijn in het openbaar, kunnen vliegen, terug op school zijn…

  • Perfect Slaapcomfort
  • 100 nachten gratis proefslapen
  • Verzending binnen 1 dag!
  • 10 jaar garantie