Overzicht
prev story image description next story image description

Waarom dromen mensen?

Uitvallende tanden, wegrennen zonder vooruit te komen, naakt zijn in het openbaar, kunnen vliegen, terug op school zijn…

iedereen heeft er wel eens over gedroomd. Als je ooit zwetend wakker bent geworden uit een levensechte droom, ben je zeker niet de enige. Maar wat is de reden dat we elke nacht de meest vreemde of fijne dromen hebben? Wij hebben er even een nachtje over geslapen en zijn toen tot de volgende bevindingen gekomen.

REM-slaap
Over dromen is weinig bekend. Wat wel vast staat, is dat wij allemaal dromen. Soms kun je een droom nog herinneren en andere keren weer niet. Tijdens het slapen blijven je hersenen actief. Dromen doen we tijdens de REM-slaap, dit is de laatste fase van onze slaap. Tijdens de REM-slaap verkeren we in een heel andere, unieke hersenstaat. Met onze ogen maken we tijdens de REM-slaap snelle bewegingen. Je kunt dus aan de ogen zien of iemand aan het dromen is. De rest van je lichaam is echter verlamd. Dat is maar goed ook, want anders zou je heftige trapbewegingen maken wanneer je droomt dat je meedoet aan een fietswedstrijd.

Waarom we dromen, is nog niet precies bekend. Onderzoekers zijn al tientallen jaren bezig met het uitzoeken wat precies de reden is dat we dromen. Er zijn daarom meerdere theorieën over waarom we ’s nachts levendige fantasieën hebben in onze slaap.

Dromen om gedachten te verwerken
De voornaamste theorie is dat we dromen om onze dag of onze gedachten die wij overdag hebben te verwerken. Dit verklaart ook waarom er af en toe verbanden gelegd kunnen worden tussen elementen in je dromen en de dingen die zich in de realiteit hebben afgespeeld. Waarom dromen we anders over de mensen waar we toevallig overdag aan dachten? Of over elementen die zich gedurende de dag hebben afgespeeld? Dankzij het verwerken van je dag en je gedachten gedurende je slaap, kan je brein filteren wat belangrijk is om te onthouden en wat niet. Door dit proces van dromen worden de hersenen als het ware opgeruimd. Hierdoor kunnen er nieuwe verbindingen in de hersenen ontstaan en kunnen er nieuwe oplossingen voor problemen aan het licht komen die je eerder niet zag.

Dromen zorgen er dus voor dat we meer inzicht krijgen in bepaalde situaties. Tijdens onze REM-slaap worden ook emotionele herinneringen verwerkt. Dit verklaart ook waarom we geïrriteerd en emotioneel kunnen worden als we een goede REM-slaap missen.

Creatiever door dromen
Wist je dat de Amerikaanse uitvinder Elias Howe bedacht in een droom hoe hij een naaimachine moest bouwen? En dat Larry Page op het idee voor Google kwam dankzij een droom waarin het hele internet gedownload kon worden? Een creatief idee krijgen tijdens je slaap komt vaak voor. Arianna Huffington, auteur van het boek De Slaaprevolutie, vindt dat dromerige types vaak onterecht in een verkeerd daglicht worden gezet in onze samenleving. Wie een gezond en productief leven wil leiden, moet goed slapen en dromen juist leren waarderen, schrijft ze.

Dromen openen een weg naar andere dimensies, andere tijden, andere delen van onszelf en naar diepere inzichten die buiten het bereik van ons wakkere bewustzijn liggen.

– Arianna Huffington (auteur)

Dromen leren je omgaan met bedreigingen
Het is 6 uur ’s ochtends en je schrikt wakker. Een golf van opluchting spoelt over je heen. Het was gelukkig maar een droom. Ben je ooit wakker geworden uit een droom waarbij je achterna gezeten of aangevallen werd? Deze dromen komen vaak voor en dat is niet zomaar. De vecht-of-vluchtreactie die optreed, geactiveerd door de amygdala, werkt veel sneller tijdens de REM-slaap dan wanneer je wakker bent. Ondanks dat deze dromen af en toe erg vervelend kunnen zijn, helpen ze ons met het ‘oefenen’ voor gevaar echte situaties.

Deel dit artikel

Andere artikelen

Overzicht

Hoe kies ik het juiste matras?

We willen het allemaal: lekker uitgerust wakker worden. Helaas lukt dit echter niet altijd. Er zijn veel factoren die een goede nachtrust kunnen beïnvloeden. Het hebben van een goed matras is er hier één van.

Hoe zorg ik voor een goede nachtrust?

Je kent het vast wel: de wekker gaat ’s ochtends vroeg af en je moet eigenlijk opstaan. Je bed ligt heerlijk warm en comfortabel en het liefst blijf je nog even een poosje liggen. Je doet even je ogen dicht en probeert jezelf ervan te overtuigen waarom je nu écht moet opstaan.

Waarom is een goed kussen zo belangrijk?

Al duizenden jaren zijn kussens ons lievelingsmaatje in de slaapkamer.

  • Nederlands Fabricaat
  • Altijd bereikbaar
  • Perfect Slaapcomfort
  • 100 nachten gratis proefslapen